tirsdag den 31. januar 2012

De urørlige

 
 
De urørlige - de kasteløse.
 
Kastesystemet blandt hinduerne i Indien er et totalt uretfædig system. Det er ikke lovligt mere efter at være afskaffet af regeringen i 1950 men alligevel eksisterer i stor stil. Et system man er født ind i og ikke kan forlade - og dog nogle kasteløse har fundet en udvej - de konventerer og bliver muslimer.
 
De kasteløse er ofte fattige mennesker og de har sjældent mulighed for at få de erhverv, som giver en højere indtægt og indflydelse. En undtagelsen fra reglen er ligbrænderne ved Ganges, de har en høj indtægt men på trods af dette er de kasteløse, og regnes ikke for noget. En præst er ren pga. af sin præstestatus modsat de kasteløse, som er de mest urene.
 
For at ændre på dette system i dagligdagen er en del pladser på universiteter reserveret til kasteløse og nogle stillinger i det offentlige tilegnet dem.
  
 
Et område med kasteløse.
 
 
På trods af, at kastesystemet officielt er afskaffet det stadig sådan i virkeligheden at højrere kaster ikke vil bo sammen med kasteløse og de må derfor bo for sig selv.
Vi stoppede næsten, for at tage dette billede. Vores chauffør bad os være klar idet de kasteløse fattige mennesker kommer styrtende for at tigge. I januar hvor det er tørt i Goa er det sikkert en fin måde at bo på i teltet men regntiden i området varer 3-4 mdr. hver år hvor det i ugevis regner konstant, og så er det formentlig ikke sjovt at bo her.
 
 
 

Et helligt sted hvor der foregår ligebrændinger
 
De kasteløse har deres eget sted hvor de kan blive brændt. De har samme ønske om hellig ild som andre kaster men præsten, som kommer med den hellige ild tilhører den højeste kaste og vil derfor ikke går ind og tænde bålet med den døde, men sætter ilden udenfor porten hvor de kasteløse selv skal hente den.
 
 
En skraldebil i Main Bazar, New Delhi
 
 

De kasteløse i storbyerne har jobbet som indsamler af skrald. Oftest er de enker, som ikke ellers har mulighed for at få et arbejde. Hende her på billedet får ind i mellem lidt mad fra Bonty når hun henter skrald der.
En enke kan ved en bestemt alder modtage en pension fra staten, men de fleste fattige inder har ikke nogen konto i banken og modtager derfor ikke nogen pension.
 




Alt hvad, som kan bruges bliver brugt. Denne kvinde samler ko-kager sammen. Disse samles og tørres i solen hvor efter de senere kan anvendes til brænde fx til madlavning.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar